14.7.2023, INICIATIVA "21 STOPINJ ZA 21. STOLETJE" – prispevek združenja FIABCI k zmanjšanju vplivov na podnebne spremembe

Petek, 14. julij 2023 - 15:00

Slovensko nepremičninsko združenje – FIABCI Slovenija kot glavni pobudnik je skupaj s so-pobudniki DEWESOFT d.o.o., Gospodarsko zbornico Slovenija, Inženirsko zbornico Slovenija, SBC – Klub slovenskih podjetnikov – GIZ in Arctur d.o.o., ki predstavljajo nekatere od najpomembnejših gospodarskih družb in strokovnih združenj v Sloveniji, pripravilo iniciativo, ki predstavlja konkreten predlog enostavnih in hitro izvedljivih sprememb glede porabe energije za hlajenje in gretje prostorov.

Na podlagi uvodnih osebnih stikov in dogovora je bila iniciativa posredovana ministru za gospodarstvo, turizem in šport, g. Matjažu Hanu, in sicer z namenom, da bi jo podprla tako to ministrstvo kot tudi Vlada RS – s ciljem, da s takimi aktivnostmi »malih korakov« vsi skupaj prispevamo k ohranjanju planeta in varčevanju z energijo.

Praktično ne mine dan, da ne bi med novicami prebrali vesti o podiranju vročinskih rekordov kot tudi suš in to ne samo v Evropi. Vsakršni dvom o globalnem segrevanju je popolnoma odveč, žal pa ta proces poteka celo veliko hitreje od dosedanjih napovedi klimatologov. Generalni sekretar OZN g. Guterres je pred nedavnim izjavil, da so »podnebne razmere izven nadzora«.

To pomeni, da je zadeva zelo resna in da je prešla točko dvoma, manjkajo pa konkretne aktivnosti, kot jih na primer predlagamo podpisniki te Iniciative. Ob zavedanju tovrstnih težav bi tudi g. Guterres verjetno z zanimanjem prisluhnil takšni ideji oz. iniciativi, saj bi bil poziv generalnega sekretarja OZN, naslovljen na vse države sveta, slišan pred največjim možnim poslušalstvom in kot le en korak oddaljen od možne takojšnje realizacije. Ta iniciativa predstavlja možni »kamenček v mozaiku« prilagoditev vsakdanjega življenja, če želimo vsaj nekoliko upočasniti podnebne spremembe, ki nas s silovitostjo in hitrostjo vedno znova presenečajo.

Pobudniki poudarjamo, da 21 stopinj Celzija ni končni cilj, ampak je to najnižji skupni imenovalec za globalno poenotenje na področju hlajenja prostorov s ciljem, da to temperaturo z leti dvigujemo.

21 stopinj je torej začetna in ne končna točka te dolge in težke poti, ki se morda nikoli ne bo končala.

Pridobivanje začetne podpore iniciativi predstavlja primerno osnovo za širitev – najprej v  Sloveniji, kasneje pa tudi v mednarodnem prostoru (EU, globalno).

Pismo ministru g. Hanu in celotno besedilo Iniciative sta dostopna tukaj.