18.1.2024, Predstavitev pobude »21 stopinj za 21.stoletje« na Generalni skupščini FIABCI (Riad, Savdska Arabija 04.12. do 07.12.2023)

Četrtek, 18. januar 2024 - 09:00

Predsednik združenja mag. Marko Novak se je v imenu našega združenja udeležil zasedanja Generalne skupščine združenja FIABCI. V času od 04.12.2023 do 07.12.2023 se je v Riadu v Savdski Arabiji, zbralo več kot 150 delegatov.

Ključni namen udeležbe je bila predstavitev pobude našega združenja za varčevanje z energijo in zmanjševanje ogljičnega vpliva na okolje, imenovane »Iniciativa 21 stopinj«.

Na srečanju FIABCI združenj v Saudski Arabiji je g. Marko Novak uvodoma s pobudo seznanil upravni odbor FIABCI. Naša pobuda je bila časovno zelo primerno tempirana in zelo aktualna, saj se sklada s aktualnim nosilnim programom FIABCI, naslovljenim »Building Better Lives« (angl. ustvarjamo boljša življenja) ter s prvo točko tega programa »zmanjšanje porabe energije«. Predstavitev upravnemu odboru je bila uspešna, saj je upravni odbor uvrstil – sicer pred tem nenačrtovano - predstavitev »Iniciative 21 stopinj« tudi na dnevni red plenarne generalne skupščine. Upravni odbor je sicer ugotavljal, da na temo zmanjševanje porabe energije sočasno prihaja širom sveta do številnih, večinoma nepovezanih in raznolikih praks.

Naslednja dva dneva sta bila namenjena predavanjem in analizam nepremičninskih trgov in praks po svetu. Med najbolj zanimivimi je bil navdušujoč nastop bivšega predsednika Vlade Velike Britanije g. Tonijem Blairom. Pogovor je tekel predvsem o upravljanju držav in velikih sistemov, kjer je z nami delil spoznanja njegovega službovanja kot premierja Velike Britanije, ki je globalno zelo iskan politični svetovalec na najvišjem nivoju. Ključni sta bili dve njegovi sporočili:

  • najprej je potrebno definirati temeljno usmeritev kot politiko določenega področja, kjer bi politiki kot izvoljeni zastopniki naroda nato ustvarjali primerno podporno okolje. Njegovo mnenje je, da je v sedanjem času v večini sveta tako, da se politike na določenih področjih upravljanja družbe prilagajajo politikom in njihovim osebnim preferencam.
  • dobra analiza in primerna odločitev, ki sledi dobri analizi, je sicer nujen, ne pa zadosten pogoj, da se začnejo stvari v državi na izbranem področju tudi dejansko spreminjati. Faza implementacije je enako pomembna kot faza pred tem. Postregel je tudi z vrsto primerov iz njegovega premierskega obdobja za podkrepitev te trditve.


Vse dni so gostitelji intenzivno predstavljali njihove nepremičninske projekte za implementacijo vizije »Savdska Arabija 2030«. Gre za približno 200 mrd USD »težak« preplet nepremičninskih projektov, ki zelo ambiciozno presegajo vse dosedanje tovrstne projekte v drugih državah. Očitno finančni viri niso problem, vprašljiva pa je skrb za energijo in okolje vsakega od teh projektov.

Zadnji dan je sledilo še zasedanje generalne skupščine, namenjeno predvsem poročilom o delovanju posameznih odborov združenja v 2023  ter volitvam na posamezne vodilne položaje združenja.

V sklopu teme »okolje in energija« je predsednik g. Marko Novak izkoristil priložnost za vnovično predstavitev »Iniciativa 21 stopinj«, kar predstavlja prvi tovrstni nastop predstavnika našega združenja na tovrstnem globalnem odru. Predstavitvi so sledili številni zelo pozitivni odzivi in komentarji. Poudariti je potrebno, da je bila ta iniciativa edina, ki je dobila priložnost predstavitve na generalni skupščini, kar predstavlja jasen dokaz aktualnosti te tematike, pri čemer je naša iniciativa ena redkih, ki predstavlja zelo enostaven in pragmatičen predlog, ki ga je možno začeti uveljavljati takoj in na vseh področjih in okoljih.

Za ogled videopredstavitve sledite spodnji povezavi:

Videopredstavitev "Iniciativa 21 stopinj"