Tiskovna konferenca Strokovnega in organizacijskega odbora Vseslovenskega posveta o novem nepremičninskem davku

Nedelja, 13. oktober 2013 - 10:59
Del odbora

Del odbora

Tiskovna konferenca strokovnega odbora

Tiskovna konferenca strokovnega odbora

V sredo, 16. oktobra 2013 ob 10. uri bo v veliki seminarski dvorani na Železni cesti 18 v Ljubljani (Poslovni center Alta, Zupančičeva jama) potekala tiskovna konferenca strokovnega in organizacijskega odbora Vseslovenskega posveta o novem nepremičninskem davku.

Na tiskovni konferenci bodo predstavljena zadnja stališča in vsebinski predlogi, ki jih je strokovni odbor pripravil po objavi zadnje delovne verzije predloga zakona (04. 10. 2013) in poslal v odprtem pismu predsednici Vlade RS Alenki Bratušek, ministru za finance dr. Urošu Čuferju, predsedniku SD dr. Igorju Lukšiču, predsedniku DL dr. Gregorju Virantu in predsedniku DeSUS g. Karlu Erjavcu (odprto pismo v prilogi).

Ob analizi zadnje delovne verzije predloga zakona je strokovni odbor ugotovil, da so bili nekateri njihovi strokovni predlogi, ki so bili predstavljeni 16. septembra v hotelu Mons, upoštevani v novem predlogu zakona, nekateri pa so bili spregledani.

Strokovni odbor je načelno podprl namero in odločenost Vlade, da se po 15 letih priprav končno sprejme nov, sodoben sistem obdavčitve nepremičnin, ki naj zamenja dosedanji sistem. Zato predlaga, da Vlada RS ponovno resno razmisli o njihovih predlogih, ki bi omogočili lažji prehod v nov sistem obdavčitve nepremičnin za veliko število davčnih zavezancev.

Strokovni odbor apelira na Vlado RS, da njihove predloge sprejme kot izraz pripravljenosti, da na eni strani podpirajo sprejem nove obdavčitve nepremičnin, vendar z bistveno manjšim poprečnim povečanjem davčnih obremenitev tako lastnikov stanovanjskih nepremičnin kakor tudi gospodarskih nepremičnin. Menijo, da bi upoštevanje njihovih predlogov lahko bistveno olajšalo uvedbo nove obdavčitve nepremičnin tako na strani lastnikov stanovanjskih nepremičnin, kakor tudi v gospodarstvu, ali drugače povedano, bremena uravnoteženja javnih financ bi se pravičneje porazdelila.

Povezave na medijske članke:

Delo

Finance

RTV Slovenije