03.07.2019, Ljubljana: Reševanje stanovanjske politike v državi na ramenih in v breme nepremičninskih posrednikov

Četrtek, 4. julij 2019 - 13:42

Komentar k predlogu spremembe Zakona o nepremičninskem posredovanju - novela ZNPosr-C

 

Nerazumne ideje za omejevanje dejavnosti nepremičninskih posrednikov ne pojenjajo.

Nepremičninski posrednik pri opravljanju svojega dela in predvsem opravljanju storitev posredovanja v prometu z nepremičninami varuje tako interese in koristi najemnika, kakor tudi najemodajalca.

Po predlogu politične stranke Levica nepremičninska družba za svoje strokovno delo ne bi smela računati več kot 4% od dogovorjene najemnine oziroma največ eno mesečno najemnino. S tem bi, po mnenju predlagatelja, zmanjšali stroške najemnika in povečali dostopnost najemnih stanovanj v Sloveniji.

Dne 3. 7. 2019 je na sedežu Gospodarske zbornice Slovenije na posvetu nepremičninski posrednikov in družb za nepremičninsko posredovanje potekal posvet o predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o nepremičninskem posredovanju (novela ZNPosr-C), ki je v zakonodajni proceduri.

Posveta se je kot predstavnik Slovenskega nepremičninskega združenja – FIABCI Slovenija udeležil častni predsednik združenja Jože Podgoršek in pri tem izpostavil mnenje in stališča združenja, kakor tudi pomembna opažanja, ki lahko v prihodnosti bistveno negativno vplivajo na pogoje delovanja v gospodarstvu. SNZ – Združenje FIABCI je mnenja, da tako država, kot resorno ministrstvo namenjata premalo resursov, aktivnosti in pozornosti za ureditev stanovanjskega trga. Zato je združenje tudi prepričano, da je predlagana novela zakona toliko bolj zgrešen poskus reševanja problematike najemnega in stanovanjskega trga, kot pa resnični in nujno potrebni kvalitetni in sistemski ukrepi za prepotrebno urejanje tega področja v smeri večje dostopnosti do stanovanjskih nepremičnin za potrošnike, pri tem pa država hkrati še povečuje davčno obremenitev v obliki višjega davka na oddajanja premoženja v najem. Pri tem smo v združenju mnenja, da takšni ukrepi niso ustrezno premišljeni, še manj pa usklajeni ali dejansko koristni za ta segment stanovanjskega trga.

V združenju smo prepričani, da ima država na voljo tudi veliko ustreznejših in dejansko učinkovitejših možnih mehanizmov za regulacijo stanovanjskega trga, kot pa je sedanji pristop s sprejemom novele zakona, ki bo zgolj omejeval svobodno gospodarsko pobudo in dodatno dušil trg tržnih najemnih stanovanj z nerazumno in neutemeljeno regulacijo storitev nepremičninskega posredovanja.

Za celotno vsebino kliknite več o tem.

Vabilo na Simpozij o ocenjevanju vrednosti nepremičnin v Nemčiji in primerjava s Slovenijo

Četrtek, 18. april 2019 - 16:43

predavatelja gospoda dipl. inž. Wilfried Manna

Spoštovani


Vabimo vas na »Simpozij o ocenjevanju vrednosti nepremičnin v Nemčiji in primerjava s Slovenijo«, ki ga organizira Nepremičninski inštitut SNZ FIABCI d.o.o. v sodelovanju s Slovenskim nepremičninskim združenjem – FIABCI Slovenija.


Simpozij o ocenjevanju vrednosti nepremičnin v Nemčiji in primerjava s Slovenijo dipl. inž. Wilfried Mann izvedenec za vrednotenje nepremičnin in tržne analize, podpredsednik izvedenskih odborov za ocenjevanje vrednosti nepremičnin v deželni prestolnici Düsseldorf in v okrožju Mettmann  


- osebna predstavitev predavatelja  https://www.iwa-mann.de/startseite/zur-person/

Vabilo s programom in predstavitvijo gospoda W. Manna je v prilogi - kliknite več o tem.
 
Simpozij bo v četrtek, 25. in petek, 26. aprila 2019 v Kristalni palači BTC City v Ljubljani, Šmartinska 152 (kongresna dvorana). 


Vaše prijave sprejemamo do dne 22.4.2019  na elektronski naslov info@fiabci.si.
 

30.11.2018, Ljubljana: Strokovna delavnica

Ponedeljek, 17. december 2018 - 10:48

Slovensko nepremičninsko združenja FIABCI je za nepremičninske strokovnjake člane združenja organiziralo strokovno delavnico na temo novega Gradbenega zakona in Zakona o urejanju prostora.

Zaradi aktualnosti in številnih novosti v novi prostorski zakonodaji, ki velja od 01.06.2018 (Gradbeni zakonik, Zakon o urejanju prostora), smo s g. Luko Ivaničem, vodjo službe za sistem okolja in prostora, in ga. Sabino Jereb oba iz Ministrstva za okolje in prostor, dogovorili, da predstavita ključne novosti, dileme, probleme in s tem povezana pojasnila.

Delavnica je bila namenjena le članom združenja in sodelavcem v njihovih družbah.

Portorož 8. in 9.11.2018

Četrtek, 22. november 2018 - 19:25

V sklopu 29. Posveta za nepremičninami sta predstavnika Slovenskega nepremičninskega združenja FIABCI gospod Franci Gerbec in gospod Simon Starček predstavila analizo in predlog organizacije delovanja javne službe za upravljanje najemniških stanovanj v Sloveniji. Objavljamo predstavitev in povzetek zaključkov.

28. in 29.10.2018 Budimpešta, Hotel Marriott

Četrtek, 22. november 2018 - 19:23


Na povabilo predsednika FIABCI Madžarske in sklepa UO se je v imenu Slovenskega nepremičninskega združenja FIABCI  dvodnevnega delovnega srečanja predsednikov FIABCI udeležil predsednik Jože Podgoršek. 


Kratek povzetek dogodka si lahko preberete v priponki 
 

19.10.2018: RTV SLO: V Točki preloma gost gospod Franci Gerbec

Petek, 19. oktober 2018 - 14:17

Leta 2020 naj bi v Sloveniji prvič plačali nov davek na nepremičnine. Prvi obrisi so znani - kdo bo obdavčen bolj, kdo manj, kdo bo izvzet?

Več na tem linku https://4d.rtvslo.si/arhiv/tocka-preloma/174569684

April 2018, Zagreb: mednarodna nepremičninska konferenca Filipović

Torek, 18. september 2018 - 13:48

Tudi letos smo uspešno predstavljali in zastopali mesto Ljubljana na tradicionalni 14. letni Filipović mednarodni nepremičninski konferenci v Zagrebu.

Na panelu "Ljubljana" so sodelovali:
- ARHITEKTURA NI SAMO ARHITEKTURA in MOST NI SAMO MOST prof. Janez Koželj, univ.dipl.inž.arh., podžupan mesta Ljubljane,
- Vzpostavitev START-UP ekosistema, Corpo program za podjetja (vzpostavitev inovacijske pisarne v podjetju), testiranje rešitev v pilotnem Living Lab okolju, Hackathoni Julij Božič, izvršni direktor za inovacije in digitalizacijo poslovanja - BTC, d.d.
- Pregled aktualnih priložnosti na trgu poslovnih nepremičnin, Maja Ostanek, MRICS, vodja strateških investicij, KF Finance d.o.o.
- Projektiranje - novi pristopi, BIM – Building information modeling, CDE – Common data environment, predstavitev skozi aktualne projekte, Andrej Pogačnik univ.dipl.inž. grad. direktor partner, ELEA IC d.o.o
- moderator Jože Podgoršek, predsednik, FIABCI Slovenija.

Dogajanja s konference si lahko pogledate na linku https://vimeo.com/277653527.

Združenje SICGRAS o praznovanju 25 delovanja Slovenskega nepremičninskega združenja FIABCIJ

Ponedeljek, 16. april 2018 - 14:40

Združenje SICGRAS o praznovanju 25 delovanja Slovenskega nepremičninskega združenja FIABCI.

Več o tem si preberite v priloženem članku.

STANOVANJSKA PROBLEMATIKA V REPUBLIKI SLOVENIJI - okrogla miza

Sreda, 28. marec 2018 - 16:24

Predstavniki Slovenskega nepremičninskega združenja FIABCI so se udeležili okrogle mize - STANOVANJSKA PROBLEMATIKA V REPUBLIKI SLOVENIJI, pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije g. Boruta Pahorja. 

Več o tem si preberite na povezavi 

http://www.gzs.si/Dogodki/28-03-2018/okrogla-miza-o-stanovanjski-problematiki-v-republiki-sloveniji

 

Oglejte si galerijo slik

 

Posvet o bodoči obdavčitvi nepremičnin

Petek, 23. marec 2018 - 16:34

Posvet o bodoči obdavčitvi nepremičnin v sodelovanju strokovnjakov Inženirske zbornice Slovenije, Gospodarske zbornice Slovenije, Zbornice davčnih svetovalcev in Slovenskega nepremičninskega združenja FIABCI. 

Oglejte si galerijo slik

Imenovanje častnega člana

Četrtek, 22. marec 2018 - 16:20

Zbor članov je med drugimi točkami dnevnega reda tudi potrdil UO, da se g. Jožef Murko imenuje za ČASTNEGA ČLANA Slovenskega nepremičninskega združenja FIABCI. Njegovo strokovno delo je pustilo izjemen pečat, kot tudi pomemben dolgoletni prispevek pri razvoju nepremičninske stroke v Sloveniji, izobraževanju nepremičninskih strokovnjakov in oblikovanju nepremičninske zakonodaje. 

Oglejte si galerijo slik.

Člani združenja FIABCI na predstavitvi spomeniško zaščitenih objektov

Četrtek, 22. marec 2018 - 15:58

Člani Slovenskega nepremičninskega združenja FIABCI so se udeležili predstavitve dveh obnovljenih, spomeniško zaščitenih objektov v Mariboru, to je Hotela Maribor in Žičkega dvorca, katero je predstavil investitor obeh objektov, g. Saša Arsenović. 

Oglejte si galerijo slik.